Sałatka z kapusty pekińskiej z łososiem

pekińska3

Słyszał ktoś, żeby łączyć kapustę z łososiem? Ja nie słyszałam, ale zrobiłam. I od dziś robić będę, zwłaszcza że skład to cudowna mieszanka zdrowia dla biegacza. Łatwo przyswajalne białko z ryby, do tego lekkostrawne witaminy z warzyw, uodparniający czosnek oraz słodycz z rodzynek i zdrowie z ziaren słonecznika. To był naprawdę udany i bardzo smaczny eksperyment. Jeśli dodamy do tego pełnoziarniste pieczywo to z powodzeniem można traktować tę sałatkę jako sycący lunch, a nawet obiad w kategorii fit. A o kapuście i jej właściwościach czytaj na końcu wpisu.

Składniki (porcja dla 3 osób):

1/4 kapusty pekińskiej

1 długi ogórek

po kilka gałązek natki pietruszki i grubego szczypioru

300 g pieczonego, grillowanego, smażonego bez tłuszczu lub gotowanego na parze łososia

2 garście rodzynek

2 garście ziaren słonecznika

Sos:

150  ml jogurtu naturalnego

1 duży ząbek czosnku

1 – 2 łyżki posiekanego drobno kopru

sól

pekińska1

Przygotowanie:

Kapustę trzeba poszatkować w miarę cienko (ok. 0,5 – 1 cm) i wrzucić do miski. Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na pół, następnie na ćwiartki i pokroić w kawałki także grubości ok. 0,5 – 1 cm. Dodać do kapusty. Natkę pietruszki i szczypior grubo posiekać i dołożyć do miski. Na wierzch wrzucić łososia podzielonego na mniejsze cząstki. Dodać rodzynki oraz uprażone na suchej patelni, na złoty kolor pestki słonecznika. Wszystko posolić i wymieszać. Teraz robimy sos: czosnek wyciskamy i  łączymy z jogurtem, koperkiem oraz solą. Dodajemy do sałatki, mieszamy i gotowe. Prawda, że proste? I naprawdę bardzo smaczne!

pekińska2

Smacznego!

Wszystkie rodzaje kapusty zawierają mniej więcej te same witaminy i minerały, a są to: witaminy A, B1, B2, C, trochę E, K i rutyny oraz wapń, potrzebny naszym kościom, żelazo przeciwdziałające występowaniu anemii, cynk, potas, fosfor, magnez, kwas foliowy oraz minimalne ilości niezbędne dla zdrowia arsenu. W kapuście pekińskiej znajdziemy bardzo dużo beta-karotenu, który chroni organizm przed szkodliwymi drobnoustrojami oraz wspomaga funkcjonowanie wzroku. Poza tym zawiera substancje działające przeciwwrzodowo, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Liczne badania naukowe dowiodły, że częste spożywanie warzyw kapustnych zapobiega wielu nowotworom, w tym przede wszystkim rakowi piersi, pęcherza, płuc czy układu pokarmowego.

Kapusta jest niskokaloryczna – 100 g to zaledwie 14 kcal. Jest ona polecana w dietach odchudzających, ponieważ pobudza pracę żołądka i ułatwia trawienie, a tym samym przyspiesza przemianę materii. Ponadto kapusta zawiera bardzo dużo błonnika, który oczyszcza żołądek i jelita oraz w pewnym stopniu zapycha żołądek i w ten sposób hamuje uczucie głodu.

4 komentarzy do “Sałatka z kapusty pekińskiej z łososiem

    ~Konczi i Szpileczka

    (10 lipca 2014 - 08:41)

    Bardzo fajna kompozycja smaków, ilość witamin wielka na tak małym talerzyku – super 🙂
    Pozdrawiamy

      Kuchnia Biegacza

      (17 lipca 2014 - 10:45)

      I o to chodzi, żeby w jednym „garze” mieć wszytko, co biegaczowi jest potrzebne. A zaoszczędzony czas to dodatkowe kilometry 😉

    ~Na zdrowie

    (10 lipca 2014 - 12:01)

    Łosoś i kapusta?
    W ogóle, kapusta i ryba?
    Pierwszy raz widzę takie zestawienia.
    Ale wierzę na słowo, że pasują do siebie dając dobry smak. 🙂

      Kuchnia Biegacza

      (17 lipca 2014 - 10:46)

      Samej było mi ciężko uwierzyć w to, co tworzę 😉 A jednak ryzyko się opłaca 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *