Cukinia z tofu, słonecznikiem i makaronem

potrawka1

W poszukiwaniu nowych inspiracji na dobre paliwo do biegania w takie upalne dni, poszłam… pobiegać 😉 Wynikiem tego „pójścia” 😉 jest poniższe danie. Lekkie, ale pełne wartości odżywczych pochodzących z cukinii, tofu (pełne białka odbudowującego mięśnie po treningu, a poza tym ważne dla biegacza ze względu na wysoką zawartość wapnia, niski indeks glikemiczny oraz lekkostrawność), pestek słonecznika, oliwy i innych dodatków.

Dobra wiadomość dla tych, którzy nie lubią tofu – w ogóle nie czuć jego smaku w tym daniu!

Naprawdę łatwe do zrobienia, baaaardzo smaczne i pożywne! Przygotowane z produktów od Rano Zebrano 🙂

potrawka3

Składniki:

1/2 kg cukinii (do wyboru, do koloru TUTAJ)

od 1/2  do 1 opakowanie twardego tofu (90-180 g)

1 średnia cebula

1 duży ząbek czosnku

2 spore garście (ok. 40 g) ziaren słonecznika

1 łyżka oliwy

po 1 łyżce grubo siekanego szczypiorku i natki pietruszki

sól

pieprz

200 g ulubionego makaronu

potrawka2

Przygotowanie:

Rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy ziarno słonecznika. Prażymy na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając) na lekko brązowy kolor. Przesypujemy do naczynia, a na patelnię wlewamy łyżkę oliwy. Cebulkę dość drobno siekamy i wrzucamy na patelnię. Smażymy aż się zeszkli. Tofu kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. Smażymy chwilę, aż lekko zbrązowieje. Teraz siekamy czosnek i podsmażamy. Cukinię kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm. Połowę cukinii dodajemy do cebuli z czosnkiem i tofu. Smażymy 3-4 minuty i dodajemy resztę cukinii. Teraz smażymy do momentu, aż cukinia lekko zmięknie i będzie zeszklona, czyli stanie się żółtawa. Solimy, dodajemy szczypiorek i natkę pietruszki oraz uprażone ziarno słonecznika. Smażymy jeszcze minutę i gotowe. Smaczne również bez makaronu i na zimno.

Ja zjadłam z moim ulubionym makaronem wprost z Sardynii, którym zostałam ostatnio dość szczodrze obdarzona. Ma kształt kuleczek, a część z nich zrobiona jest, tak mi się wydaje, z prażonej mąki. Podobna w smaku do kanaryjskiej mąki gofio. A może ktoś ktoś wie, z czego naprawdę zrobiony jest ten makaron?

 potrawka4

Smacznego!

Tofu – znajduje się w nim białko sojowe, zawierające aminokwasy egzogenne  przyswajalne przez nasz organizm w takim samym stopniu, jak białko zawarte w wołowinie i drobiu.  Jest więc bogatym źródłem pełnowartościowego niezwierzęcego białka oraz fosforu, wapnia, potasu, magnezu, żelaza i witamin: E oraz z grupy B. Jest niskokaloryczny i, w odróżnieniu do mięsa, nie zawiera cholesterolu. Zawiera natomiast lecytynę, poprawiającą naszą pamięć i koncentrację. Odbudowuje mięśnie po treningu.

O cukinii możesz przeczytać TUTAJ.

cukinia

4 komentarzy do “Cukinia z tofu, słonecznikiem i makaronem

    ~Na zdrowie

    (7 sierpnia 2014 - 12:20)

    Ten makaron prawdopodobnie (to co udało mi się znaleźć w Internecie) produkowany jest z semoliny: za Wikipedią – gruboziarnistej mąki lub drobnej kaszy otrzymywanej z pszenicy twardej (durum).

      Kuchnia Biegacza

      (3 września 2014 - 10:52)

      Tak, tak. To wszystko prawda. Ale te ciemne kulki mają wyraźnie prażony posmak.

    ~Małgorzata

    (16 listopada 2016 - 22:23)

    Wśród składników potrzebnych do przygotowania dania niestety zabrakło tofu – nie wiadomo, ile dodać.

      Kuchnia Biegacza

      (16 listopada 2016 - 22:28)

      Kruca bomba! 😉 Zabrakło! Już dopisuję. Dodajemy pół opakowania tofu (około 90 g), ale jak ktoś lubi to może dodać więcej. Zawsze mówię, że kuchnia to nie apteka 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *