Racuchy jaglano-dyniowe z miodem i bananami

placki 3

Kiedy byłam dzieckiem uwielbiałam pulchne i pachnące racuchy z jabłkami i cukrem pudrem. Wtedy jeszcze nie biegałam 😉 a teraz i owszem 😉 Więc dietę trzeba modyfikować.

Kto więc powiedział, że nie można ich zrobić z mąki jaglanej zamiast pszennej, a jabłka zastąpić musem dyniowym? Zamiast cukru pudru dodałam miód, posypałam suszonymi jagodami goji i zjadłam na śniadanie. Wszystko dla styranych kilometrami kości i stawów.

Jedyny składnik, którego powinnam była się tu wystrzegać to tłuszcz, na którym placki zostały usmażone. Ale przecież wkrótce święta, więc i tak pochłonę całą górę tłuszczu, cukru i innych niezdrowych składników, więc i dziś bez biczowania i umartwiania 😉 Ale decyzja co do tego, jak usmażycie sobie te placki należy do Was. Na końcu wpisu znajdziecie przypomnienie o wartościach użytych składników.

placki 2

Składniki (porcja dla 3 osób):

600 g musu z dyni*

6 łyżek suchej kaszy jaglanej

3 łyżki mąki gryczanej

2 jajka

szczypta soli

1 łyżeczka stewii (lub cukru)

1/4 kostki drożdży (2,5 g)

1/2 szklanki wody

masło klarowane (lub olej) do smażenia

dodatki: miód, banan, suszone owoce, jogurt naturalny grecki

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną zmieliłam w młynku na mąkę.

Do miski wrzuciłam pokruszone drożdże, dodałam 1/2 szklanki ciepłej wody, łyżeczkę stewii, połowę mąki jaglanej oraz 1 łyżkę mąki gryczanej.  Wszystko wymieszałam i postawiłam w ciepłym miejscu na około 20 minut.

Po tym czasie dodałam jajka, resztę mąki oraz mus dyniowy. Wymieszałam i znów odstawiłam na 10 – 15 minut, aby ciasto zaczęło rosnąć.

Na patelni rozpuściłam masło i smażyłam niewielkie placki na złoto z obu stron.

placki 1

Gorące polałam miodem, posypałam jagodami goji i przybrałam plasterkami banana.

* Mus z dyni można zrobić na dwa sposoby:

1) dynię (bez pestek) pokroić na mniejsze kawałki i wstawić do zimnego piekarnika. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni, zerkając od czasu do czasu, aby nie zaczęła za mocno brązowieć. Jeśli pieczemy dynię hokkaido – miksujemy ją później razem ze skórą. Jeśli jest to każda inna dynia skórę bardzo łatwo po upieczeniu można oddzielić od miąższu.

2) dynię pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, dolać odrobinę wody i dusić do miękkości pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.

placki 4

Smacznego!

Jagody goi są jednymi z najcenniejszych owoców świata. W swoim składzie posiadają witaminę A, B1, B2, C, E oraz minerały: mangan, cynk, żelazo, miedź, nikiel, chrom, magnez, sód, wapń, kobalt, selen, kadm, fosfor i german. Ten ostatni posiada właściwości antynowotworowe. Jagody posiadają właściwości antydetoksykacyjne, wzmacniają układ odpornościowy, poprawiają pamięć, łagodzą bóle głowy, poprawiają sen, apetyt i trawienie, wzmacniają kości i mięśnie, poprawiają humor i łagodzą stres. Posiadają 3 razy więcej żelaza niż szpinak i 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza. 

Kasza jaglana jest lekkostrawna, pożywna i nie zawiera glutenu. Zawiera natomiast krzem, który pełni ważną funkcję w procesie mineralizacji kości, zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach. Poprawia także wygląd skóry, włosów i paznokci. Zawiera dużo witamin z grupy B, dostarcza też witaminę E oraz lecytynę, która poprawia pamięć i koncentrację oraz korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu we krwi. Jest bogata w antyoksydanty, a wiec odmładza, ale przede wszystkim ma działanie antynowotworowe. Jest polecana w trakcie leczenia onkologicznego. Ma wysoki poziom białka i węglowodanów w złożonej postaci, więc powinna znaleźć stałe miejsce w diecie biegacza.

Dynia to bogate źródło węglowodanów, a przy tym jest niskokaloryczna (28 kcal/100 g). Przyspiesza regenerację dzięki wysokiej zawartości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jest bogata w B-karoten, ma sporo potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B, zwłaszcza B2. Ponieważ jest zupełnie pozbawiona sodu pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Nie jest jednak wskazana przy cukrzycy, ponieważ ma wysoki indeks glikemiczny. Im mocniejszy kolor, tym więcej witamin. A jako że jest bogata w antyoksydanty to wykazuje działanie antynowotworowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *