Mini-naleśniki jaglano-soczewicowe z konfiturą paprykowo-pomidorową

mini3

Zmieniają się pory roku i tak oto karnawału nastał czas. Biegacz biega (mam nadzieję) niezmiennie, ale w karnawale także bawi się. Więc dziś coś na imprezę, ale za to ze zdrowszym składem. Kasza jaglana, ze względu zawartość krzemionki (dla naszych kości!) i wzmacniająca aktywność fizyczną soczewica (białko!) to niezły mariaż dla biegacza. Dla ciekawych świata informacje o kaszy jaglanej znajdziecie TUTAJ, a o soczewicy TUTAJ. Przekąska jest dość kaloryczna, bo bogata w tłuszcz (oliwa, olej), ale heloł! – mówimy o imprezie! 😉

Uwaga! Przygotowanie tej przekąski trzeba zacząć dzień wcześniej! A jeśli zostanie nam trochę niewykorzystanych naleśniczków to można z nich zrobić rewelacyjne chipsy. Przepis TUTAJ 🙂

Składniki (porcja na około 25 małych naleśniczków):

1 szklanka suchej kaszy jaglanej

1 szklanka suchej czerwonej soczewicy

1/2 łyżeczki soli

3 szklanki wody

mini1

Przygotowanie:

Kaszę i soczewicę zalałam 2 szklankami wody i odstawiłam na noc do napęcznienia. Następnego dnia dodałam sól, szklankę wody i wszystko zmiksowałam blenderem.

Rozgrzałam małą patelnię i smażyłam mini naleśniczki bez tłuszczu z obu stron. Ta czynność niestety trochę trwa, ale w tym czasie można zrobić nadzienie.

Nadzienie:

2 duże papryki (czerwone lub żółte)

6 dużych pomidorów

2 łyżki oliwy

sól

mini2

Przygotowanie:

Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w średnią kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy paprykę. Smażymy na dużym ogniu często mieszając do momentu, aż papryka zacznie się lekko przypalać. Nie czekając jednak na swąd spalenizny dodajemy pomidory, które uprzednio sparzamy we wrzątku, obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę. Teraz wszystko smażymy tak długo (nadal na sporym ogniu), aż sok z pomidorów znacznie się zredukuje i zacznie się karmelizować. Na koniec solimy do smaku.

Naleśniki wypełniamy konfiturą, zawijamy w rulon i podsmażamy na oleju. Staną się wtedy cudownie chrupiące. Naprawdę świetnie sprawdzają się jako imprezowa przekąska.

mini4

Smacznego!

Przepis ten wygrał nagrodę w konkursie Wydawnictwa Samo Sedno.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *