Kukurydziane oponki bez dziurki

oponki3

W mojej kuchni wciąż nastrój karnawałowy, ale nadal trochę na fali eksperymentów z kuchnią bezglutenową. A że jutro Bieg Chomiczówki to musi być energetycznie i delikatnie.

Na początek jednak muszę się trochę wytłumaczyć. Otóż dlaczego oponki i dlaczego, skoro oponki, to bez dziurki? W dużym skrócie powiem tak: bo z ciasta z mąki kukurydzianej ciężko ulepić coś bardziej skomplikowanego 😉 A oponkami nazywają się ciasteczka z serem smażone na patelni.

oponki4

Składniki:

1 jajko

200 g serka homogenizowanego naturalnego

1 opakowanie cukru waniliowego

1 czubata łyżka stewii

ok. 1 szklanki mąki kukurydzianej

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

olej do smażenia

Przygotowanie:

Jajko zmiksowałam z cukrem waniliowym i stewią. Dodałam serek oraz  sodę i ponownie zmiksowałam. Następnie dodałam tyle mąki, aby dało się zagnieść ciasto, z którego będzie można formować kulki, a następnie placki. Ciasto nie będzie takie elastyczne, jak na pierogi. Raczej takie rozpadające się. Ale takie ma być.

Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam placki na złoto z obu stron na bardzo małym gazie, żeby się nie przypaliły.

oponki1

Zdjęłam z patelni i przełożyłam na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Na koniec można posypać cukrem pudrem albo polać czymś słodkim: miodem, syropem lub melasą. Ale dla mnie było dobre bez dodatków.

oponki5

Smacznego!

Polecane w chorobach onkologicznych: part_id.4.gif

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *