Tort gryczany z bakłażanowo-paprykowym nadzieniem

tort6

Lubimy naleśniki. A jeśli zrobimy je z mąki gryczanej – bezglutenowej – lubimy jeszcze bardziej 😉 Gryka to bardzo cenny składnik diety biegacza, o którym piszę w szczegółach na końcu wpisu. Od tego, jak wykorzystamy usmażone naleśniki zależy nazwa potrawy. Tym razem zamiast naleśników mamy tort. Przecież tak, jak biegamy nie tylko nogami, ale też i głową, tak samo jemy oczami, a nie wyłącznie jamą ustną.

tort4

Składniki (porcja dla 2-3 osób):

nadzienie:

1 średni bakłażan

1 średnia papryka

1 pomidory

3 łyżki oliwy

sól

naleśniki:

1 jajko

3/4 szklanki wody

mąka gryczana

szczypta soli

Przygotowanie:

Bakłażana i paprykę pokroiłam w kostkę o boku około 2 cm. Oliwę rozgrzałam na patelni i wrzuciłam bakłażana. Smażyłam na dość ostrym ogniu kilka minut.

Następnie dodałam paprykę i dalej smażyłam na dużym ogniu często mieszając. około 8 – 10 minut. W tym czasie pomidory pozbawiłam skóry i także pokroiłam w kostkę. Wrzuciłam na patelnię i smażyłam, aż pomidory scalą masę. No koniec posoliłam do smaku.

tort2

Teraz czas na naleśniki. Do miski wbiłam jajko, dodałam wodę, szczyptę soli i zaczęłam miksowanie dodając powoli tyle mąki, aby uzyskać gęstawe, ale lejące ciasto. Na niedużej patelni smażyłam naleśniki bez tłuszczu na dość sporym ogniu. Mają być grubsze niż tradycyjne naleśniki. Powinno wyjść 7 – 8 naleśników.

Robimy tort: na talerz kładziemy naleśnik i smarujemy łyżką nadzienia, następnie kolejny naleśnik itd. aż do wyczerpania składników. Smaczne na zimno i na ciepło.

tort5

Smacznego!

Mąka gryczana nie zawiera glutenu. Wytwarzana jest z gryki i charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika oraz mnóstwem białka roślinnego, znacznie lepiej przyswajalnego od tego pochodzącego ze zbóż. Ma także mnóstwo skrobi, powoli rozkładanej w organizmie na glukozę, dzięki czemu na dłużej daje uczucie sytości. To sprawia, że jest bardzo cennym składnikiem wspomagającym odchudzanie. Gryka ponadto jest jedną z kasz zawierającą najwięcej witamin z grupy B. Zawiera także rutynę (witaminę P) ułatwiająca wchłanianie witaminy C. Jest bogatym źródłem minerałów takich jak: potas (wspomagający serce), fosfor i wapń (budulec kości i zębów), magnez (wspomaganie układu nerwowego i mięśni), sód (hydro-gospodarka naszego ciała), cynk (skóra i paznokcie).

Ciekawostka: krewniakami gryki są rabarbar i szczaw.

Onet wypromował: 2015-02-05 22_45_46-Blog.pl – Polskie Centrum Blogowe

16 komentarzy do “Tort gryczany z bakłażanowo-paprykowym nadzieniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *