Orientalny ryż z kiszoną kapustą

kapusta2

Wiem, tytuł brzmi dziwnie. Ale na tym nie koniec dziwów 😉 Największym szokiem jest orientalny, zaskakujący smak. A przede wszystkim to zdrowa, uodparniająca energia. No i najważniejsze – to bardzo łatwa do przygotowania potrawa. W sam raz na  wiosenne dni, kiedy brakuje nam witamin i odporności. 

Ciekawostką jest, iż  potrawa ta, dzięki zawartości kapusty, niweluje nieprzyjemne dolegliwości spowodowane nadużyciem alkoholu, co może czasem zdarzyć się nawet biegaczowi 😉

Składniki (porcja dla 1 – 2 osób):

100 g pełnoziarnistego ryżu

120 g kapusty kiszonej

10 cm białej części pora

1 – 2 łyżki sezamu

1 łyżka oleju sezamowego

1 spory ząbek czosnku

1 – 2 cm papryczki chilli lub szczypta suszonej

1 łyżka sosu sojowego

natka pietruszki dla zdrowia i dekoracji

kapusta1

Przygotowanie:

Ryż ugotowałam do miękkości. Pełnoziarnisty gotuje się długo – ok. 40 minut.

W dużej patelni rozgrzałam olej sezamowy. Uwaga! Oleju sezamowego nie da się zastąpić zwykłym olejem, bo ma on szczególny, specyficzny aromat, niezbędny w tej potrawie.

Pora pokroiłam w plasterki i podsmażałam 3 minuty na oleju sezamowym. Po tym czasie dodałam pokrojoną kiszoną kapustę i podsmażałam kolejne 3 minuty. Następnie dodałam przyprawy: czosnek, sos sojowy i chilli. Mieszając smażyłam jeszcze chwilę, po czym dodałam ugotowany ryż oraz sezam. Pochłonęłam z przyjemnością w towarzystwie sałatki z pomidorów i papryki.

kapusta3

Smacznego!

Kiszona kapusta to warzywo idealne na wzmocnienie organizmu w czasie jesienno-zimowym, a to za sprawą wysokiej zawartości witaminy C. Ponadto zawiera ona także witaminę E, P, beta-karoten, kwas foliowy, a także sole mineralne, tj. wapń, magnez, żelazo, potas. Badania naukowe potwierdzają, że kiszona kapusta sprzyja profilaktyce i zwalczaniu chorób nowotworowych. Jedzenie przynajmniej raz w tygodniu kapusty (najlepiej w postaci surowej) znacznie obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy czy jelita grubego. Kapusta odświeża umysł, łagodzi stres, wzmacnia kości oraz mięśnie (zwłaszcza sercowy).

Por to warzywo, które jest znakomitym źródłem manganu. Jego zawartość pomaga organizmowi przetwarzać węglowodany i białka w energię. Zawartość w porach witaminy K wspomaga nasze kości. Ponadto znajdziemy w nim takie witaminy jak: C, A, E, B1,B2, PP, a także magnez, potas, fosfor, kwas foliowy i żelazo. Obniżają poziom złego cholesterolu. Ale uwaga! Ze względu na właściwości wzdymające nie jemy przed zawodami!

1 komentarz do “Orientalny ryż z kiszoną kapustą

    eulaliac

    (21 kwietnia 2015 - 22:56)

    wyglada smakowicie 😉 zapisuje i w najbliższym czasie napewno ja zrobie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *