Eleganckie jajo wielkanocne

jaja1

Mam ostatnio dużo czasu na myślenie. Od miesiąca nie biegam :(( Leczę pęknięte żebro 🙁 Objadać też się nie mogę, bo jak to spalić?? Jazda na rowerze? Boli! Chodzenie? Boli! Leżenie? Jak nie przyjdzie mi do głowy zmienić pozycję to… nie boli.

Więc pozostaje myślenie, np. o jedzeniu. Nie boli i nie tuczy 🙂  A że idą święta – postanowiłam uraczyć rodzinę czymś ciekawym i smacznym. Może skorzystacie z pomysłu 🙂 Zwłaszcza, że wykonanie tego jest tak proste, jak 5 km dla maratończyka 🙂

Potrzebna będą żaroodporne foremki do zapiekania lub jakiekolwiek inne foremki np. silikonowe muffinkowe.

jaja2

Składniki:

gotowe ciasto francuskie

jajka (tyle sztuk, ile mamy foremek)

sól

rzeżucha lub szczypior

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.

2. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty razem ze znajdującym się pod nimi papierem. Wielkość tych kwadratów jest zależna od wielkości używanych foremek. Ciasto może trochę z nich wystawać, ale nie musi.

3. Do foremek wkładamy ciasto i zapiekamy w piekarniku przez 10 minut. Ciasto pewnie urośnie, wybrzuszy się, ale to nie ma większego znaczenia.

4. Foremki wyjmujemy z piekarnika, do każdej wbijamy jajko, solimy i wstawiamy do piekarnika.

5. Jajka należy piec około 5 – 6 minut, ale najlepiej mieć na nie oko, żeby utrafić, by żółtko było w miarę możliwości lejące. Moje niestety były trochę za twarde, bo trzymałam je w piecu niestety trochę dłużej 🙁

6. Po wyjęciu foremek z pieca łapałam brzegi papieru i wyciągałam jajka na talerz. Dekorowałam rzeżuchą.

To będzie moja przystawka na święta, gdy przyjdzie rodzina. Tylko ciiii…. nie mówcie im, bo to ma być niespodzianka 😉

Prawda, że proste?

jaja3

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *