Kotlety ryżowo-cukiniowe

Sytuacja była taka. Dzwoni telefon. Ela – połówka Biegającego Małżeństwa. Pada pytanie, czy przyjmę strudzonych wędrowców. A juści! – odpowiadam uradowana. Po czym wpadam do domu i do garów. Strudzony wędrowiec to głodny wędrowiec. A dwóch strudzonych wędrowców to głód jeszcze większy. I tak oto, z tego, w co zasobna była moja spiżarnia, przygotowałam kotleciki. Na początek… 

Składniki (porcja dla 4 osób):

180 – 200 g młodej cukinii

1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu (u mnie jaśminowy), ale można też użyć kaszy perłowej (uwaga! gluten)

1/2 średniej cebuli

2 średnie ząbki czosnku

1 łyżeczka kurkumy

2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

5-6 łyżek mąki kukurydzianej

1 jajko

porządna garść twardego żółtego sera startego na średniej tarce (ale można pominąć)

oliwa, olej, sól, pieprz

bułka tarta do panierowania (uwaga! gluten), a jak ma być bezglutenowo to mąka kukurydziana

Przygotowanie:

1. Cebulkę i czosnek dość drobno kroimy. Cukinię razem ze skórką ścieramy na grubej tarce.

2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy cebulkę i czosnek i od czasu do czasu mieszając smażymy kilka minut.

3. Dodajemy kurkumę, paprykę w proszku i ryż. Wszystko jeszcze chwilę podgrzewamy (ok. 3 min) i mieszamy do połączenia składników.

4. Zdejmujemy z gazu, dodajemy startą cukinię, jajko, mąkę kukurydzianą, żółty ser, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy dokładnie i sprawdzamy, czy masa jest na tyle zwarta, że da się z niej ulepić kotlety. Uwaga! Masa nie będzie łatwym materiałem do sklejania i będzie się trochę rozpadać, ale nie może być twarda. Najlepiej lepić z niej niewielkie kotleciki dłońmi zwilżonymi zimną wodą.

5. Kotleciki smażymy na oleju na niezbyt dużym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy z jakąś smakowitą surówką 🙂

Z podanych składników wyszło mi 12 niezbyt wielkich kotlecików.

Smacznego!

Kurkuma ma silne właściwości antynowotworowe, a także przeciwutleniające i bakteriobójcze. Najlepiej wchłania się w towarzystwie papryki, pieprzu oraz oliwy z oliwek, a więc tym wszystkim, co zostało użyte do wykonania kotletów.

O ryżu słów kilka…

Ryż dostarcza dużej ilości węglowodanów złożonych. Stanowi cenne źródło potasu (reguluje ciśnienie krwi), magnezu (koi nerwy i poprawia koncentrację), żelaza i cynku (poprawiają odporność), dostarcza witamin z grupy B (regulują pracę układu nerwowego), witaminę E (chroni przed wolnymi rodnikami) i błonnik (poprawia trawienie). Ryż nie ma w swym składzie zbyt wiele białka, ale jest ono bardzo cenne, gdyż składa się z aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie wytwarza, więc czerpie je z pożywienia. Nie zawiera glutenu!

14 komentarzy do “Kotlety ryżowo-cukiniowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *