Wegańska panna cotta jaglana z truskawkami i melonem

Dawno nie zrobiłam nic tak banalnie prostego, a jednocześnie smacznego i zdrowego, używając produktów najwyższej jakości, prosto z natury i za przystępna cenę. Genialne połączenie smaków, lekka konsystencja, niebanalny, subtelny smak migdałów, aromatyczne truskawki i orzeźwiający melon z miętą. W sam raz na pierwszy dzień lata. To propozycja nie tylko dla wegan, ale także dla osób eliminujących z diety laktozę, odżywiających się bez glutenu i dbających o linię. A Ci, którym nie jest obojętne jakie produkty zakupują do własnej kuchni, zachęcam do zapoznania się z ofertą sklepu, w którym wszystkie te wspaniałości można nabyć – NATURALNIE ZDROWE.

A tymczasem ja zapraszam do mojej kuchni na ten wspaniały, pełen zdrowia deser. 

Składniki (porcja dla 4 osób):

1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (220 g)

2 i 1/3 szklanki mleka migdałowego

250 g truskawek

1/2 melona

1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki wody

ksylitol lub słodzik (6-8 łyżeczek lub pastylek, ale każdy powinien dopasować indywidualnie stopień słodkości wedle własnych upodobań)

1 łyżeczka oleju kokosowego lub rzepakowego + odrobina do wysmarowania foremek

kilka listków świeżej mięty

szczypta (dosłownie) soli

 

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i przelewamy wrzątkiem.

Zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki mleka migdałowego, wrzucamy kaszę jaglaną, dodajemy szczyptę soli i od momentu zagotowania trzymamy na ogniu 10-15 minut. Po tym czasie zdejmujemy kaszę z gazu, dodajemy olej kokosowy (lub rzepakowy), przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut. Nie zaglądamy i nie podnosimy pokrywki.

Kiedy minie 10 minut dodajemy do kaszy resztę mleka i 4-5 łyżeczek ksylitolu lub rozpuszczone w 1 łyżeczce gorącej wody 4-5 pastylek słodziku. Wszystko bardzo dokładnie miksujemy na gładką masę.

Foremki (4 sztuki) smarujemy bardzo delikatnie olejem, aby łatwiej było nam później wyjąć zwartą masę. Wlewamy do każdej 1/4 masy i kiedy ostygną wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.

Truskawki pozbawiamy szypułek i miksujemy. Dodajemy 3 łyżeczki ksylitolu lub 3 pastylki słodziku rozpuszczonego w 1 łyżeczce gorącej wody.

Zagotowujemy 1/4 szklanki wody, a w pozostałej wodzie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy do garnka z wrzątkiem i szybko mieszamy, aby z kisielu nie zrobił się glut 😉 Uwaga, będzie gęste!

Garnek zdejmujemy z ognia i szybko dodajemy mus truskawkowy. Dokładnie mieszamy.

Kiedy masa jaglana odstoi w lodówce możemy lekko podważyć ją nożem, aby zachęcić do wyjścia z miseczki i wykładamy na talerzyk. Polewamy sosem truskawkowym, posypujemy bardzo drobno pokrojonymi listkami mięty i melonem pokrojonym w niedużą kostkę.

Uwaga, aby obniżyć kaloryczność deseru truskawki tylko miksujemy bez dodatku kisielu z mąki ziemniaczanej oraz nie dodajemy do masy łyżeczki oleju. Wprawdzie nie jest do wielka różnica w ilości kalorii, ale jeśli ktoś liczy je bardzo skrupulatnie to może tak właśnie postąpić.

1 porcja = ok. 300 kcal

Smacznego!

Wszystkie naturalne i zdrowe produkty można znaleźć w sklepie internetowym: www.naturalniezdrowe.com.pl

 Truskawkowe pole & naturalnie zdrowe

1 komentarz do “Wegańska panna cotta jaglana z truskawkami i melonem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *