Sałatka z kopem, czyli z chilli i kukurydzą na Euro 2016

Sałatka z kopem (nie mylić z koprem), jak przystało na mistrzostwa Euro 2016, czyli z chilli i kukurydzą 😉 Sałatka, którą pochłonąć można podczas meczu, nawet z piwem. Zamiast czipsów, rzecz jasna. Tym razem nie będę snuć opowieści o wspaniałych wartościach np. skóry z kurczaka 😉 bo tej powinno się wystrzegać. Zbiera ona wszystkie najgorsze substancje, jakie przez swoje krótkie (ba! coraz krótsze) życie pochłania kurczak. Ale życie to życie – nie asceza, więc raz na jakiś czas (bez definiowania, ile to razy w roku wypada) 😉 można sobie na nią pozwolić. Ja w każdym razie pozwalam i Wam i sobie i od razu nas rozgrzeszam 😉 Amen 🙂

Składniki (porcja dla 3-4 osób):

1 puszka kukurydzy z chilli Bonduelle o wadze 165 g

1/2 zielonej papryki

1/2 żółtej papryki

1 duża marchewka

20 czarnych oliwek (ewentualnie mogą być zielone)

pół słoiczka maleńkich korniszonów w occie (około pół szklanki)

120 – 130 g sera gouda

200 g słodkich pomidorków koktajlowych

po kilka gałązek świeżego tymianku, oregano, natki pietruszki

 listki bazylii

1 spory ząbek czosnku

500 g (3 szt.) udek z kurczaka (najlepiej już upieczonych i z chrupiącą skórką)

sól, pieprz

opcjonalnie oliwa z oliwek

sekretny składnik, o którym poniżej 🙂

Przygotowanie:

1. Jeśli udka z kurczaka nie są upieczone to trzeba je posolić i zapakować np. do rękawa do pieczenia. Piec w 200 stopniach C przez około 40-60 minut. Najlepiej jednak planując obiad upiec udek o trzy więcej, a następnego dnia wykorzystać je do sałatki. Udka można ewentualnie ugotować w osolonej wodzie, ale nie gwarantuję wówczas smaku sałatki 😉

2. W czajniku zagotowujemy wodę, a marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w średnią kostkę. Wsypujemy następnie do rondla, zalewamy wrzątkiem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3-4 minuty. Odlewamy i studzimy.

3. Paprykę kroimy w 3 cm paski.

4. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.

5. Ser kroimy w kostkę (2 cm).

6. Kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w dużą kostkę (jak na zdjęciu).

7. Czosnek drobniutko siekamy.

8. W misce łączymy: odsączoną z zalewy kukurydzę Bonduelle z chilli, paprykę, pomidorki, ser, kurczaka, oliwki, korniszonki (w całości, bo są maleńkie, a jak są większe to trzeba je pokroić), kurczaka. Dodajemy grubo siekane zioła i listki tymianku oderwane z gałązek. Przyprawiamy solą i i suto posypujemy pieprzem.

9.  Na koniec dodajemy sekretny składnik – 3-4 łyżki płynnego tłuszczu z pieczonych udek. Ale jakby co – jako dietetyk – ja Wam tego nie mówiłam i w razie czego wszystkiego się wyprę 😉 Zamiast sekretnego składnika 😉 możecie dodać do sałatki trochę oliwy z oliwek, albo dodać do niej po trochu i jednego i drugiego tłuszczu.  Nie przesadzajcie jednak 😉 Natomiast jeśli sałatka ma być lekka, fit i takie tam 😉 to zdecydowanie tylko odrobinka oliwy dla uwydatnienia smaku wszystkich składników. I to też też sekretny składnik, który sprawi, ze będziemy piękni, młodzi, wysportowani i zdrowi 🙂 O właściwościach oliwy przeczytacie TUTAJ.

Więcej ciekawych propozycji na sałatki znajdziecie na http://warzywneinspiracje.pl/

Smacznego!

W parze z sałatką

1 komentarz do “Sałatka z kopem, czyli z chilli i kukurydzą na Euro 2016

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *