Ekspresowa tarta z płatków owsianych z fetą i brokułem

Do wczoraj zadawałam sobie jedno, takie oto pytanie: Dlaczego zaczęłam tak późno biegać? Od dziś będę sobie zadawać już dwa: Dlaczego dopiero teraz wpadłam na to, jak zrobić tę ekspresową, pyszną i zdrową tartę? Bez ugniatania, krojenia, ważenia, odmierzania. Ciasto na tartę było gotowe w 3 minuty. A koleżanka w pracy w ogóle nie poznała, że ciasto to płatki owsiane. Do eksperymentu przyczyniły się dwa, dobrze wszystkim znane powody: poranny pośpiech i wiatr w lodówce. No… prawie wiatr 😉 

A więc zaserwowałam sobie na bezglutenowy obiad m.in. porządną porcję białka i magnezu. A co jeszcze ważnego i dobroczynnego w niej jest – zajrzyjcie na dół wpisu. 

Podany przepis to porcja dla jednej osoby na małą tartę o średnicy 14 cm. Dla większej liczby osób porcję trzeba podwoić, potroić… Niestety wg prof. Jana Miodka nie możemy już przepisu poczworzyć czy też popięciorzyć, ale że „Polak potrafi” to proponuję podwoić tę podwojoną już porcję 😉 Wówczas będzie to porcja dla 4 osób 🙂 Ale że co? że skomplikowane? No skąd! Prosta matematyka: 2 x 2 = 4 🙂

Składniki (porcja dla 1 osoby):

3 łyżki płatków owsianych (użyłam bezglutenowych)

2 łyżki śmietany (przyznaję ze wstydem, że użyłam 30%, ale było warto)

1 łyżka mąki kokosowej (uważam, że można z powodzeniem użyć dowolnej)

1 łyżka ziaren słonecznika

1 jajko

1 łyżeczka oleju rzepakowego do wysmarowania formy

sól

1 mały głąb brokułu

50 g sera feta

3 łyżki śmietany (ponownie przyznaję ze wstydem, że użyłam 30%, ale było warto)

1 mały pomidor

1 łyżka siekanego koperku

oregano lub zioła do pieczonej fety

opcjonalnie oliwa

Przygotowanie:

1. Do miski wsypać płatki owsiane, dodać słonecznik, mąkę kokosową, śmietanę, jajko, posolić do smaku i wszystko dokładnie wymieszać.

2. Foremkę silikonową o średnicy 14 cm wysmarować (na wszelki wypadek, żeby się nic do niej nie przykleiło) olejem rzepakowym i wykleić ciastem z płatków owsianych.

3. Głąb brokułu obrać z twardej skóry, pokroić na plasterki, posolić i wymieszać z koperkiem. Wypełnić foremkę z ciastem.

4. Ser feta pokruszyć, wymieszać dokładnie ze śmietaną. Nie solić! Wyłożyć na wierzch tarty.

5. Pomidora pokroić w cienkie plastry, ułożyć na wierzchu tarty, posypać ziołami. Wierzch można delikatnie skropić oliwą.

6. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 180 stopni na funkcję termoobiegu. Piec 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić na około 15-20 minut.

7. Zjadać najlepiej z surówką, na przykład z białej kapusty, cukinii i świeżego ogórka.

Smacznego!

Płatki owsiane, brokuł – słów kilka

Płatki owsiane, spośród wszystkich zbóż  są najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów. To skarbnica witamin (B6, która poprawia pamięć i koncentrację, B1 i kwas pantotenowy, który przeciwdziała zmęczeniu zarówno podczas wysiłku fizycznego jak i umysłowego, odmładzające organizm przeciwutleniacze) oraz minerałów (żelaza, fosforu, krzemu, wapnia, cynku, kwasu foliowego, magnezu i substancji działających antydepresyjnie). Obniżają poziom złego cholesterolu, przyspieszają przemianę materii, a według najnowszych badań naukowych kwas oleinowy, który również zawarty jest w produktach owsianych, chroni przed nowotworami. W rankingu najzdrowszych pokarmów świata owsianka zajmuje 3 miejsce.

Brokuły znane są ze swych właściwości przeciwnowotworowych, dzięki zawartości sulforafanu, substancji chemicznej o właściwościach przeciwrakowych. Chronią przed rakiem piersi, prostaty, jelita grubego, szyjki macicy, żołądka, układu oddechowego, a także czerniaka. Mają też wpływ na regenerację układu odpornościowego, mózgu i kości. Najlepiej przygotowywać je na parze lub smażyć, gdyż podczas gotowania wypłukaniu ulegają substancje odpowiedzialne za właściwości antykancerogenne. Charakteryzują się również dużą zawartością witamin – A, E, K1, C, B1 oraz mikroelementów: potasu, fosforu, wapnia (mocne kości), żelaza (tworzenie krwinek czerwonych w organizmie) i chromu (ważny w diecie odchudzającej). Poza tym brokuły są niskokaloryczne, bo w 100 g to zaledwie 27 kcal.

Przepis wyróżniony na stronie głównej ONET

16 komentarzy do “Ekspresowa tarta z płatków owsianych z fetą i brokułem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *