Kanapka z dyni pieczona z camembertem

Jest! Już jest! Czas na dynię! Tak, to mój czas 🙂

Zastanawiałam się jak nazwać to coś, aby brzmiało marketingowo, ale nic nie wymyśliłam, prócz tego, że można to porównać do kanapki. Kanapki, która wykonana jest bez chleba, ale też pełna węglowodanów, a przy tym niskokaloryczna. Jest też bogata w antyoksydanty więc wykazuje działanie antynowotworowe.

Nie po raz pierwszy dowiedziałam się, że najlepsze pomysły kulinarne rodzą się wtedy, gdy… nie mamy pomysłu 😉 Został mi plaster dyni to go upiekłam. Popatrzyłam na niego, podrapałam się w brodę… nie wiem, dlaczego w brodę… może akurat mnie swędziała 😉 a potem dodałam do niego resztę składników. Było pyszne!

Ciężko jest określić na ile osób jest ta potrawa, bo to zależy ile plastrów dyni ukroimy.

Składniki:

plastry dyni piżmowej grubości 1 – 1 i 1/2 cm

po dwa plasterki sera camembert na każdy plaster dyni

dodatki według uznania, np. u mnie były to grillowane karczochy z zalewy i listki szałwii, ale może być to wędlina, zielony groszek, gotowana fasola, cebulka, pomidor, papryka – do wyboru, do koloru, do smaku…

opcjonalnie do przybrania żurawina na wierzch

Przygotowanie:

To, jak przygotować tę kanapkę, właściwie napisałam już we wstępie. Ale może po kolei…

1. Plaster, lub plastry dyni układamy w naczyniu do zapiekania. Najlepsza jest dynia piżmowa, ponieważ ma kształt gruszki i z jej górnej części można łatwo ukroić piękne plastry, które trzeba pozbawić skórki. Dynię można skropić lekko oliwą i posolić.

2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 – 200 stopni i piec około 30 minut, uważając, aby dynia nie przypaliła się.

3. Plastry dyni wyjąć z piekarnika, ułożyć na niej dodatki, na wierzchu ułożyć ser i zapiec, aż ser zacznie się rozpuszczać.

4. Wierzch można posypać żurawiną, przybrać listkami szałwii.

Smacznego!

Dynia to bogate źródło węglowodanów, a przy tym jest niskokaloryczna (28 kcal/100 g). Przyspiesza regenerację dzięki wysokiej zawartości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jest bogata w B-karoten, ma sporo potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B, zwłaszcza B2. Ponieważ jest zupełnie pozbawiona sodu pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Nie jest jednak wskazana przy cukrzycy, ponieważ ma wysoki indeks glikemiczny. Im mocniejszy kolor, tym więcej witamin. A jako że jest bogata w antyoksydanty to wykazuje działanie antynowotworowe.

16 komentarzy do “Kanapka z dyni pieczona z camembertem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *