Najzarąbistsze pesto z natki pietruszki

Przychodzi taki dzień w życiu biegacza, że musi powiedzieć sobie: Chłopie (jak ma wąsy), albo Babo (jak wąsów nie stwierdza) – z bieganiem przesadzasz, czego o zdrowym odżywianiu powiedzieć się nie da. Znam takich. A potem udają, że płaczą, podczas gdy ja udaję, że wierzę w ten szczery i mokry akt żalu. Ten dramat jednak się kończy, jak akt w teatrze, ale problem pozostaje. Dlatego należy kuć żelazo póki gorące, bo … żelazo odpowiada za transport tlenu do komórek ciała i dostarcza organizmowi energii. Gdy go brak, wtedy szybciej się męczymy. Dzieje się tak, ponieważ nasze tkanki nie są odpowiednio dotlenione. Łatwiej też zapadamy na choroby, gdyż żelazo odpowiada za działanie układu immunologicznego, a jego brak zaburza odporność organizmu. Żelazo najlepiej wchłania się w towarzystwie takich elementów, jak: białko, miedź, wapń, witamina B6, B12, C, E, oraz kwas foliowy. Kiedy więc do pietruszkowego pesto dodamy makaron (albo na odwrót) 😉 możemy naprawdę zdrowo się najeść, a potem wybiegać 🙂 Ja już to pierwsze mam za sobą 😉

Składniki (porcja dla 2-3 osób):

pęczek natki pietruszki

70 g sera kaszkawał (albo innego)

5 sporych liści świeżej szałwii

2 łyżeczki kaparów (razem z zalewą)

12 zielonych oliwek (razem z zalewą)

2 gałązki świeżego tymianku

4 łyżki pestek słonecznika

1 ząbek czosnku

kawałeczek papryczki chilli (ok. 1 – 1/2 cm)

5-6 łyżek oliwy z oliwek

sok z 1/3 cytryny

kilka kryształków soli (morskiej, himalajskiej, kamiennej)

4-5 łyżek wody

300 g makaronu (u mnie bezglutenowy kukurydziany)

Przygotowanie:

1. Ziarna słonecznika uprażyć przez kilka minut na suchej patelni. Ser kaszkawał pokroić w mniejsze kawałki.

2. Do wysokiego naczynia włożyć wszystkie składniki. Zmiksować.

3. Ugotować makaron, odlać pozostawiając ok. 3 łyżki wody z gotowania. Wymieszać makaron z pesto i pozostawioną wodą z gotowania makaronu.

Najlepsze pesto z natki pietruszki na świecie!

Smacznego!

Dlaczego warto jeść natkę pietruszki? Bo jest bogatym źródłem: prowitaminy A, witamin: C, PP, K, kwasu foliowego, soli mineralnych: wapnia, magnezu, potasu, żelaza oraz antyoksydantów. Natka poprawia i reguluje trawienie (to bogate źródło błonnika), zapobiega infekcjom m.in. układu moczowego. Wzmacnia odporność organizmu, ma pozytywny wpływ na wzrok, pracę nerek i działa moczopędne. Wspomaga także oczyszczanie organizmu z toksyn, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, reguluje ciśnienie, wspomaga pracę wątroby. Dzięki kombinacji dużej zawartości witaminy C, kwasu foliowego i żelaza zapobiega anemii. Ponadto wspomaga oczyszczanie organizmu z substancji rakotwórczych dzięki wysokiej zawartości antyutleniaczy oraz neutralizowanie kancerogenów zawartych w dymie papierosowym.

2 komentarzy do “Najzarąbistsze pesto z natki pietruszki

    ~MATT

    (22 września 2016 - 17:30)

    Pesto prezentuje się znakomicie. Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis. Widzę, że składa się z bardzo wielu składników, ale przygotowanie raczej niezbyt skomplikowane. Może się uda! 😀

      Kuchnia Biegacza

      (23 września 2016 - 17:36)

      Ale te wszystkie składniki wystarczy wrzucić do jednego naczynia, zmiksować i po sprawie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *