Bezcukrowa i bezglutenowa tarta dyniowa z kawą, wanilią i gorzką czekoladą

Hmm.. no cóż.. możliwe, że jest to twór idealny. Jak na łakoć oczywiście 😉  Nie zawiera ani cukru, ani glutenu. Oczywiście ma pewne mankamenty, co wytknęliby niektórzy, bo na przykład nie zawiera mięsa 😉 Nie jest też wegański, no i zawiera laktozę.

Ale za to… pachnie kawą, wanilią, czekoladą. I właśnie stygnie w kuchni, a ja nie mogę się skupić na pisaniu. Ten wszechobecny zapach jest obezwładniający.

Wybrałam dynię hokkaido z dwóch powodów: pierwszy jest taki, że nie trzeba jej obierać ze skóry, a drugi – że ta odmiana jest bardzo słodka, dzięki czemu można nie dodawać cukru.

Wartość kaloryczna jednej porcji to ok. 220 kcal (B-7 g, T-12,6 g, W-22 g)

Składniki (10 porcji) – spód:

150 g płatków owsianych bezglutenowych

po 1 łyżce mąki kukurydzianej, kokosowej i ryżowej

3 łyżki ksylitolu

50 g serka ricotta

1 duże jajko

2 łyżki masła

Nadzienie:

400 g dyni hokkaido

2 szklanki mleka (użyłam ryżowego)

laska wanilii

1 łyżka masła

1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach

2 łyżki mąki kukurydzianej

skórka z 1/3 pomarańczy

Polewa:

200 g serka ricotta

2 łyżki jogurtu greckiego

pasta lub esencja waniliowa (ale żadna syntetyczna!) lub ksylitol waniliowy* własnej roboty (odrobina dla nadania aromatu)

*ksylitol waniliowy robi się właściwie sam, tak jak cukier waniliowy – jak? odpowiedź w treści tekstu tutaj

Przygotowanie:

1. Składniki na spód tarty zagniatamy i wylepiamy foremkę. Ja używam silikonowej, więc nie smaruję jej już żadnym tłuszczem. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni, wstawiamy tartę i podpiekamy 15-20 minut.

2. Dynię hokkaido kroimy w grubą kostkę i zalewamy mlekiem. Laskę wanilii kroimy wzdłuż, wydłubujemy pesteczki, które razem z całą laską dodajemy do garnka z mlekiem. Pod koniec gotowania usuniemy ją.

3. Dynię gotujemy do miękkości, dodajemy masło, kawę oraz sparzoną i wyszorowaną skórkę z pomarańczy drobniutko pokrojoną (bez albedo, czyi białej skórki). Wszystko miksujemy. Jak masa trochę przestygnie (może być ciepła, ale nie może być gorąca) dodajemy jajko oraz mąkę kukurydzianą i jeszcze raz miksujemy do połączenia składników.

UWAGA! Jeśli uważasz, że masa bez dodatku cukru będzie mdła – spokojnie możesz dodać cukier lub ksylitol albo miód czy inne ulubione słodzidło.

4. Masę dyniową wylewamy na podpieczony spód tarty i wstawiamy ponownie do piekarnika na 20 minut.

5. Serek ricotta miksujemy z jogurtem i ksylitolem oraz wanilią.

6. Gdy upieczone ciasto przestygnie nakładamy na wierzch masę z serka. Czekoladę drobno kruszymy i posypujemy. Wkładamy do lodówki na godzinę, żeby serek na wierzchu lekko stężał i nie spływał z ciasta po pokrojeniu (tak jak u mnie, co widać na załączonym obrazku) 😉

Smacznego!

Dyniowe fakty:

Dynia to bogate źródło węglowodanów, a przy tym jest niskokaloryczna (28 kcal/100 g). Przyspiesza regenerację dzięki wysokiej zawartości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jest bogata w B-karoten, ma sporo potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B, zwłaszcza B2. Ponieważ jest zupełnie pozbawiona sodu pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Nie jest jednak wskazana przy cukrzycy, ponieważ ma wysoki indeks glikemiczny. Im mocniejszy kolor, tym więcej witamin. A jako że jest bogata w antyoksydanty to wykazuje działanie antynowotworowe.

A oto inne ciekawe dyniowe fakty:

1) kompot z dyni, wypity na pusty żołądek, działa jako środek na zaparcia,
2) okłady ze świeżej dyni można stosować przy oparzeniach jako środek łagodzący,
3) pestki wykorzystywane są w leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego,
4) pestki, z powodu wysokiej zawartości cynku, wykorzystuje się w leczeniu chorób skóry, np. trądziku,
5) olej z pestek dyni jest cennym składnikiem pokarmowym, wspomagającym proces odchudzania,
6) olej z pestek dyni, tłoczony na zimno, zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych,
7) kaloryczność dyni zmienia się w zależności od warunków klimatyczno-hodowlanych, w których dojrzewała,
8) w Europie dynia rozpowszechniła się w XVI wieku,
9) ok. 70 g pestek dyni zaspokaja dobowe zapotrzebowanie na magnez,
10) spierzchnięte usta można zregenerować kładąc na nie maseczkę ze zmiksowanego dyniowego miąższu i twarogu.

Wyróżnienie na stronie głównej ONET

WEEKENDOWE WARSZTATY ODCHUDZANIA I ODŻYWIANIA

w Pensjonacie pod Wierzbami – sprawdź!

8 komentarzy do “Bezcukrowa i bezglutenowa tarta dyniowa z kawą, wanilią i gorzką czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *