Krem z łososia i fenkułu

Dziś – jak głosi kalendarz Dobrych myśli Beaty Pawlikowskiej, którym to zostałam obdarowana na gwiazdkę – jest Dzień Gotowania i Jedzenia Dobrej Zupy. No to cóż… Dzięki prószącemu za oknem śniegowi ja pozostaję wciąż w gwiazdowym klimacie. Do dzieła więc! 🙂 

Składniki (porcja dla 4 osób):

300 g filetu łososia (najlepiej dzikiego) bez skóry

1 fenkuł (koper włoski) o wadze ok. 250 g

300 g obranych ziemniaków

5 cm białej części pora

2 szklanki bulionu warzywnego

3/4 szklanki białego wytrawnego wina

1/2 szklanki mleka

2 łyżki soku z limonki wraz ze skórką otartą z 1/2 owocu

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka oleju rzepakowego

sól

do przybrania: płatki migdałowe, jogurt grecki, koperek, plasterki cytryny

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy w niedużą kostkę, a pora i fenkuł w plasterki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa i podsmażamy 5 minut. Zalewamy bulionem, dodajemy 1/2 szklanki wina i gotujemy do miękkości (około 20 minut). Łososia kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 3-5 minut. Zupę lekko studzimy, dokładnie miksujemy, dodajemy łyżeczkę masła, sok oraz skórkę z limonki, mleko, resztę wina i solimy do smaku. Na talerzu dekorujemy kleksem jogurtu, koperkiem i płatkami migdałowymi. Podajemy z plasterkami cytryny.

 

A jaki jest z tego benefit dla biegacza?

Lekkostrawny łosoś to źródło kwasów omega-3. Tłuszcze zawarte w rybach łagodzą bóle stawów, wspomagają obieg tlenu w organizmie, dzięki czemu możesz biegać dłużej, jednocześnie mniej męcząc się. Spożywanie łososia zwiększa produkcję serotoniny, a więc  gwarantuje dobry humor. Fenkuł natomiast dostarczy silnych przeciwutleniaczy. Ma on działanie wspomagające układ odpornościowy.

 

Przepis wyróżniony przez ONET.PL na stronie głównej

8 komentarzy do “Krem z łososia i fenkułu

Odpowiedz na „~RondelAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *