Kremowa jesienna zupa z czarnej rzepy z frytkami z jabłek

Rzepka – Julian Tuwim

Zasadził dziadek rzepkę w ogrodzie,
Chodził te rzepkę oglądać co dzień.
Wyrosła rzepka jędrna i krzepka,
Schrupać by rzepkę z kawałkiem chlebka!
Więc ciągnie rzepkę dziadek niebożę,
Ciągnie i ciągnie, wyciągnąć nie może! (…)

A gdyby dziadek częściej jadł rzepkę, nie narzekałby na krzepkę i nie byłaby mu potrzebna do jej wyrwania cała wieś 😉 Uczmy się na cudzych błędach 😉 Dlatego u mnie dziś trochę specyficzna, ale niezwykle ciekawa w smaku jesienna zupa krem z czarnej rzepy. Na dodatek z frytkami z jabłek. Szybko, łatwo i niestandardowo. Jak to w mojej kuchni.

Składniki:

2 bulwy czarnej rzepy

3 średnie ziemniaki

1 jabłko

1 średnia cebula

1 ząbek czosnku

2 łyżeczki majeranku

sól, papryka suszona słodka, olej do smażenia, szczypta suszonego czosnku, natka pietruszki, czarnuszka lub czarny sezam do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Cebulę siekamy, wrzucamy do garnka z grubym dnem i szklimy na oleju przez około 15 minut. Ten czas jest potrzebny, aby cebulka nabrała słodkości.

2. Pod koniec smażenia cebuli dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i smażymy razem jeszcze około 2-3 minuty.

3. Ziemniaki i rzepę obieramy i kroimy w niedużą, ale w miarę równą kostkę. Dodajemy do cebuli, dosłownie chwilę smażymy (1 minutę) stale mieszając, ponieważ ziemniaki będą przywierać do dna. Po tym czasie całość zalewamy wodą do wysokości warzyw. Jeśli ktoś lubi, zamiast wody może użyć bulion, ale ja wolę bardziej delikatne zupy. Gotujemy do miękkości (około 20 minut), a następnie miksujemy i doprawiamy solą oraz połową majeranku.

4. Na patelni rozgrzewamy olej (dla smaku można dodać łyżeczkę masła). Jabłka kroimy w słupki, tak jak frytki. Skórkę możemy zostawić. Jabłka smażymy szybko, na sporym ogniu, żeby się zrumieniły, ale nie rozpadły. Pod koniec smażenia jabłka posypujemy majerankiem i suszonym czosnkiem. 

5. Do miseczki lub talerza wlewamy zupę, na wierzchu układamy delikatnie frytki z jabłek, dekorujemy suszoną papryką, czarnuszką lub sezamem oraz natką pietruszki.

Smacznego!

#myAmbition

 

Przepis bierze udział w konkursie Zdrowa jesień na talerzu

W sklepie Dajar na hasło ZDROWA-JESIEŃ otrzymacie zniżkę 10% na produkty Ambition (rabat obowiązuje do 31.12.2017 r.)
Co warto wiedzieć o czarnej rzepie?
Czarną rzepę podawano razem z czosnkiem i cebulą robotnikom budującym egipskie piramidy, co uwiecznia napis na piramidzie Cheopsa. Czarna rzepa jesienią i zimą zawiera najwięcej pożytecznych substancji. Czarna rzepa ma bardzo dużo potasu, wapnia, magnezu, fluoru, żelaza, cynku, manganu. Jest poza tym źródłem witaminy z grupy B oraz witaminy C i A. Nie bez znaczenia pozostają aktywne enzymy, fitincydy (substancje bakteriobójcze) i białka. Od dawna czarną rzepą leczono niestrawności, schorzenia wątroby i woreczka żółciowego. Z wyciągu czarnej rzepy produkuje się znany i ceniony lek raphacholin (od łacińskiej nazwy rzodkwi – raphanus). Poleca się ją również przy wzdęciach. W medycynie ludowej stosowano ją powszechnie w kuracjach leczących anemię. Zasłynęła także jako skuteczny środek przeciwbólowy i przeciwzapalny. Polecana jest w bólach reumatycznych, nerwobólach i bólach gośćcowych. Są takie schorzenia, przy których należy zrezygnować z leczenia czarną rzepą. Są to: silna niewydolność serca, nerek, nadkwaśność żołądka i nieżyt jelita cienkiego. Czarna rzepa działa wzmacniająco na włosy. Powinni jej używać ci wszyscy, których włosy tracą „blask” i wyglądają na zmęczone. Wystarczy utrzeć na tarce kilka rzodkwi i wycisnąć sok przez gazę. Sok wcieramy w skórę głowy na 3 godziny przed myciem głowy. Tak postępujemy co drugi-trzeci dzień przez miesiąc.
Źródło: http://www.bioslone.pl/forum/index.php?topic=5947.0;wap2

1 komentarz do “Kremowa jesienna zupa z czarnej rzepy z frytkami z jabłek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *